inspireren

Aangeboden: gratis nestkast
Aangeboden: gratis nestkast

December 2021

In Eindhoven wonen vele dieren, allemaal met een eigen functie in het stedelijk ecosysteem. Zo zijn vogels en vleermuizen effectieve en milieuvriendelijke insectenbestrijders, die helpen de muggen- en vliegenpopulatie in toom te houden.

nieuw stadsleven
nieuw stadsleven

De gierzwaluw, de huismus en de dwergvleermuis wonen het liefst tussen de kieren en gaten van schaduwrijke gebouwen, zoals die van het VDMA-terrein. Steeds meer gebouwen in de stad worden echter steeds beter geïsoleerd en afgewerkt, waardoor er minder geschikte plekken zijn voor deze vliegende stadsdieren. Ook het VDMA-terrein is toe aan een nieuw leven in de stad. De komende jaren transformeert het VDMA-terrein tot een levendige stedelijke hub met plek voor mens én dier.

Als ontwikkelaar van VDMA vinden wij het belangrijk om de Eindhovense stadsnatuur tijdens en ook na de bouw te behouden en te beschermen. Daarom creëren we graag samen met buurtbewoners extra broed- en verblijfplaatsen in de buurt.

Let op: De inschrijfperiode van de nestkastjes is inmiddels verlopen. Het is niet meer mogelijk om deze aan te vragen. 

Voorrangsgebied
Voorrangsgebied

Deelnemers die binnen het omlijnde gebied in Eindhoven wonen krijgen voorrang. Daarnaast geldt op = op!

“Met het stadsbos dat wordt gerealiseerd biedt de herontwikkeling van het VDMA-terrein straks niet alleen een thuis aan veel mensen, maar ook aan dieren. Dat duurt nog een tijdje, daarom is het belangrijk dat er ook tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden aandacht is voor biodiversiteit en we de stadsnatuur behouden. Het is heel mooi dat we samen met bewoners extra nest- en verblijfplaatsen creëren in de buurt.”

– Yasin Torunoglu, wethouder Gemeente Eindhoven

De Gierzwaluwkast (foto 1/links) dient zo hoog mogelijk opgehangen te worden (minimaal 6 meter). Het liefst aan een schaduwrijke gevel, buiten de volle zon. Het is mogelijk om meerdere kasten naast elkaar te hangen, graag zelfs!

De Vleermuiskast (foto 2/midden) dient zo hoog mogelijk opgehangen te worden (minimaal 3 meter). Het liefst op een rustige plek die in de avond donker is (geen omgevingslicht), bij voorkeur op de west- en zuidgevel. Het is mogelijk om meerdere kasten naast elkaar te hangen.

De Huismussenkast (foto 3/rechts) dient zo hoog mogelijk opgehangen te worden (minimaal 3 meter). Het liefst op een beschutte plek, buiten de volle zon. Het is mogelijk om meerdere kasten op minimaal een meter afstand naast elkaar te hangen.

Let op: Kies alleen nestkast(en) die je op een correcte manier aan jouw gevel kunt hangen. Dit is belangrijk omdat de kasten anders geen geschikte nestelplek voor de dieren vormen. De werkelijk te leveren kastjes kunnen iets afwijken van bovengenoemde voorbeelden, dit is afhankelijk van de voorraad bij de leverancier.

Ophanginstructies

    1. Gierzwaluwkast
    1. Vleermuiskast
  1. Huismussenkast

 

Heb je vragen over de nestkasten? Lees de Q&A waarin we antwoord geven op de meest voorkomende vragen, of neem per mail contact met ons op via info@vdma-eindhoven.com.

blijf op de hoogte
Voor het laatste nieuws en updates
schrijf je in voor de nieuwsbrief.